Uiterlijk

Picture

Uiterlijk

1.  Nek                            2.kam                      3.Rug                      4.staart beginsel

5.staart                6.achterste      7.achter been   8.flank

9.maag                 10.zijkant        11.voet(klauw) 12.voor poten

13.schouder           14.borst          15.gezicht       16. onder kaak 

17.boven kaak        18.snoet         19.neus           20.voor hoofd
21. oor
De nek,
De mannetjes onderscheiden zich van de vrouwtje door de manen rond hun nek en kop, die hem groter laten lijken en zo indringers angst aan te jagen. Maar de manen geven geen extra gewicht waardoor de leeuw zich nog soepel kan bewegen. De manen hebben ook als functie om de leeuw te beschermen tegen klauwen, kaken etc. tijdens gevechten met andere dieren, prooien of een andere beesten  Hoe ouder het mannetje word hoe Donkerde De manen worden (licht geelbruin van tot helemaal zwart), vrouwtjes houden voornamelijk op donkere Manen dus hoe ouder de leeuwen hoe beter, wat de leeuwinnen betreft. De manen krijgen de mannetjes rond hun 3e jaar en is een teken van dat de welpen de troep moeten verlaten en voor zich zelf moeten gaan zorgen. De manen bereiken een haarlengte van 25 cm

 1. staart,
  Aan het eind van de staart zit een pluim bij de mannen is deze ook groten. De pluim heeft als functie om vliegenmepper, voor behoud van evenwicht en gevoelens/stemming uit te drukken. Verborgen tussen de haren van de pluim zit bij de meeste leeuwen (er zijn een aantal leeuwen waarbij er een uitzondering zijn ontdekt)  een harde “stekel” Waar die voor dient is nog niet ontdekt ik denk dat die er voor zorgt dat de prooi makkelijker te vangen is of het is als bij ons het stuitje nutteloos. Als de leeuw boos is dan zwiept zijn staart heen en weer Als de staart zachtjes heen en weer gaat is hij tevreden. Welpen spelen vaak met de staartkwast van een volwassen leeuw en oefenen zo hoe ze later een prooi met de klauwen moeten vastgrijpen. De staart kan wel 60 tot 100 cm van de totalen lengte van de leeuw worden.  
   
 1. achterste,
  in het poepgaatje van de leeuw zit een geurklier daarmee geeft een leeuw aan dat hij de baas is in zijn woongebied. Vreemde leeuwen die zich niks van dat luchtje aantrekken kunnen rekenen op een felle knokpartij
 

 1. achterbeen,de leeuw heeft gespierde achterpoten om te rennen of te springen
 

 1. 10. zijkant,
  Leeuwen hebben meestal een vacht deze is kort met schutkleur de kleur is meestal goudbruine. Er zijn ook enkele uitzonderingen de zogenaamde witte leeuwen. Deze leeuwen komen weinig voor omdat de witte vacht van een leeuw er op wijs dat er een aantal dingen missen. En het is te vergelijken met een albino mens
 
 1. 11. Voet (klauw),
  De leeuw heeft een dikke zool en teenballen onder hun poten ze  lijken op kussentjes en zorgen ervoor dat ze stil kunnen lopen en functioneren als schokdempers als ze rennen of springen. Ook kunnen ze dankzij pezen en banden hun klauwen intrekken zodat ze niet zo hard slijten. Leeuwen lopen altijd om hun tenen Hun hiel zit halverwege hun benen.
 

 1.  borst,
  Deze is gespierd, compact en soepel.
20. ogen  
Doordat de leeuw hun ogen iets uit elkaar heeft staan, kunnen ze goed inschatten hoe ver iets is. Hun ogen zijn geschikt om ’s nachts en overdag te zien. Overdag zien leeuwen net zo goed als mensen. ’s Nachts kunnen ze net als katten ook goed zien. Ondanks ze ’s nachts wel goed kunnen zien hebben leeuwen niet zoals katten ovale maar rond pupillen. De kleur ogen varieert van goud tot kastanjebruin, afhankelijk van de ouderdom van de leeuw en de lichtinval. Bij de geboorte zijn ze blauw.


Het skelethet skelet van een leeuw kan van kop tot staart meer dan 4 m lang zijn; verder is zijn geraamte echter identiek met dat van de huiskat.
Picture
Paragraph.
Snorharen

Bij iedere leeuw staan de snorharen volgens een ander patroon ingeplant, als een soort vingerafdruk

Grote

Leeuwen zijn de grootste kattensoort, op de Siberische tijger na. Mannetjes kunnen een maximale lengte bereiken van 2,50 meter en een schouderhoogte van 1,20 meter. vrouwtjes zijn iets kleiner, met een lengte tot 1,70 meter en een schouderhoogte van 1,05 meter. mannetjes wegen daarbij 150 tot 250 kg en de vrouwtjes 120 tot 180 kg. De staart is hier bij 60 tot 100 cm. Leeuwen zijn ook de enige kattensoort met geslachten die er verschillend uitzien.

 Brullen

Van alle katachtige heeft de leeuw de meest sterke brul. Ze brullen door een speciaal strottenhoofd. De brul kan je horen tot op een afstand van wel 9 kilometer. Het gebrul begint meestal met gekreun, gevolgd door aantal luide brullen en eindigt met gebrom. Mannetjes kunnen na hun eerste jaar brullen, vouwtjes een paar maanden later. De bedoeling van het brullen is rivaliserende indringers af te schrikken en ook helpt het de leden van een troep bijeen te houden.

Tong


ze hebben een tong als een rasp om de laatste vleesresten van de botten af te likken. Verder likken ze bloed en parasieten van hun vacht af met hun tong 


Picture