DE TROEP



De troep 

De leeuw is de enige van de katachtige die sociaal is. Ze leven in groepen die van omvang zeer kan verschillende de grootste groepen kunnen van 20 en soms zelfs 30 leeuwen bestaan. Een troep leeuwen bestaat meestal uit ongeveer twaalf à vijftien volwassen vrouwtjes, hun jongen en maximaal zes mannetjes. De vrouwtjes in de troep zijn altijd familie, zussen, moeders, dochters, tantes etc. ieder vrouwtje heeft dan ook dezelfde macht.

 Mannetjes blijven een aantal jaren (meestal 3 tot 4) bij de troep  tot er een nieuw mannetje komt dat van hen wint in een gevecht. Als de indringer wint jaagt hij het mannetje, dood hij de welpen, om de leeuwinnen te laten zie wie de baas is en zodat de vrouwtje eerder vruchtbaar zijn om met hem te paren maar ook zodat zijn eigen genen worden door gevoerd in de jongen en niet die van zijn “vijand”. Soms wijzen leeuwinnen hun nieuwe ‘leider’ af maar meestal kunnen ze niets anders doen dan zich onderwerpen. Alleen als twee of drie mannetjes samenwerken, lukt het om voor langere tijd de leiding over de troep te houden.

 

De taak van de mannetjes in een troep is te zorgen voor voortplanting, verder moeten ze het territorium bewaken. Het formaat van het territorium is afhankelijk van het landschap, de hoeveelheid beschikbare prooidieren en de belangrijkheid van de troep. De omvang van een territorium kan dan ook verschillen van 20 tot 400 km². Het bewaken van het territorium doen de mannetjes door middel van langs de grenzen geurtjes en krabsporen in jonge bomen achter te laten die aan geven waar de grenzen zijn, verder laten ze van tijd tot tijd een gebrul horen om eventuele indringers te waarschuwen en angst aan te jagen.

Mannetjes hebben ook de taak om de troep te beschermen. Hun manen zijn daar voor zij laten hem groter lijken om zo indringers angst aan te jagen. Maar de manen geven geen extra gewicht waardoor de leeuw zich nog soepel kan bewegen. De manen hebben ook als functie om de leeuw te beschermen tegen klauwen, kaken etc. tijdens gevechten met andere dieren, prooien of een andere beesten.

De taak van de vrouwtjes is het zorgen voor hun jongen, dat deze een goede opvoeding krijgen en leren te jagen. Een andere taak van de vrouwtjes die veel op de vorige taak lijkt is het opvoeden van de jongen van andere leeuwinnen, niet alleen als ze vroegtijdig overlijden maar ook als de moeder weg is, als de vrouwtjes gaan jagen (dit is hun derde taak maar daar zo over) blijft er altijd nog een vrouwtje achter, wat meestal te oud of te verzwakt is om te jagen, zij let dan op de welpen.  Maar de belangrijkste taak van de vrouwtjes is, zoals ik al zei om “het eten op tafel te krijgen”. Daarvoor jagen ze in groepen

Als leeuwen elkaar groeten word en een speciaal begroetingsritueel gehouden. Dit word gedaan door met de kop tegen elkaar aan te wrijven en de staart is omhoog en word regelmatig over de rug van een ander geslagen.

Er zijn ook leeuwen die niet in een troep leven 15 % van deze leeuwen die niet in een troep leven zijn oude, gewonde of zieke dieren. Andere oorzaken zijn de jonge mannetjes die net uit de troep gezet zijn want als een mannetje 3 of 4 jaar oud is verlaten ze de troep om zich bij een andere troep te voegen en zich voor te planten. Tussen hun 5e en 6e jaar zijn de leeuwen het sterkst. Tussen hun 3e en 4e jaar is het dan ook moeilijk een troep te vinden.

 
Picture