De Jacht

Leeuwen hebben dagelijks eten nodig net als ieder ander levend wezen. Vrouwtjes hebben 5 kg nodig en voor mannetjes en is dat 7. Ze eten vooral gnoes, impala’s en zebra’s maar ook wel prooidieren die ze stelen van andere roofdieren. Soms als de leeuwen echt honger hebben jagen ze zelfs op grotere prooidieren zoals giraffen en nijlpaarden.  

Leeuwinnen nemen 80 tot 90 % van de jacht voor hun rekening. Wanneer meerdere leeuwinnen gemeenschappelijk jagen, Zoeken ze eerst van te voren een prooi uit, meestal een jong, ziek of gewond beest in de kudde vervolgens gaan een aantal tegen winds van de prooidieren op de loer liggen. Een ander maakt een omtrekkende beweging tot ze de wind van achteren heeft. Dan komt ze plotseling uit haar dekking tevoorschijn en drijft de opgeschikte kudde in de richting van haar collega’s die in een hinderlaag liggen.

Is een leeuwin alleen op jacht dan besluipt ze onopgemerkt tegen de wind in zo dicht mogelijk haar prooi voordat ze toeslaat. De leeuwin gaat met haar volle gewicht aan haar slachtoffer hangen en bijt ze het in de keel. Door de opengescheurde luchtpijp en slokdarm sterft de prooi binnen enkele minuten.

 Als het water schaars is, jagen de leeuwen meestal de drinkplaats.

 Een leeuw, die een prooidier achtervolgt, kan wel 60 kilometer per uur halen maar ze achtervolgen de prooi nooit lang. Als ze, ze niet binnen
een paar meter te pakken hebben geven ze het op.   Bij de jacht van leeuwen is dan ook 1 op de 4 aanvallen raak. Dit is meer dan bij dieren die in hun eentje jagen. Het voedsel van een mannetje bestaat uit:  75 % uit van de leeuwinnen afgepakte prooidieren 12 % van andere roofdieren afgepakte prooidieren en 13 % zelf gedode prooidieren.

  De leeuwen jagen ’s avonds of ‘s nachts bij maanlicht, leeuwen in meer begroeide gebieden jagen vaker overdag. Bij een nachtelijke jacht word 33 % van de gevallen beloont, tegen 21 % bij de jacht overdag, vederen reden om ’s nachts te jagen is het feit dat de leeuwinnen minder opvallen en omdat het koeler is.  

Het is normaal dat als een prooi is gedood (door de vrouwtjes) de mannetjes als eerste eten en dan pas de vrouwtjes alles wat over blijft kunnen de welpen dan op eten. Dit heeft niks te maken met rang orden maar simpel weg met het recht van de sterkste, iedereen wilt als eerste eten maar omdat de mannetjes het sterkst zijn zullen zij ook als eerst eten. Als nadat de welpen hebben gegeten er nog voedsel over is word dit begraven voor slechtere tijden. Na een goede jacht eten ze soms voor meerdere dagen tegelijk zodat ze als het de dag er na slechter gaat ze niet gelijk honger hoeven te lijden. Een leeuw kan wel 20 tot 30 kilo vlees in 1x op dat is meer dan aan halve koe maar daarna eet hij 3 dagen niks meer.

Van de aanvallen zijn geslaagd: 14 % van de oplettende lierantilopen, 38 % van de Zebra’s en Gnoes en  47 % van de Lompe wrattenzwijn Aanvallen vanuit struikgewas geeft 3,5 keer zo veel meer kans op slagen dan in open terrein. Een leuk weet je is nog dat ondanks dat de mannetjes leeuw zelf niet vaak jaagt omdat zijn manen hem te veel laat opvallen. Zijn het de mannetjes leeuwen die van de grote roofdieren de enige zijn die geregeld een prooi van meer dan 250 kg doden  
Picture
Picture
Picture